The Big Reset Days - Visual (1920 x 1080) (2)

В началото на лято 2020 в България се вихрят малки и големи скандали на няколко фронта. Първо “изтекоха” записи, в които се чуват цинични забележки относно висшестоящи фигури от управляващата партия ГЕРБ  и европейски лидери, приписани на премиера Бойко Борисов.  После пък снимки от спалнята на Борисов, където, докато спи, на нощното му шкафче се виждат пачки и златни кюлчета. След това бяха разкрити серия от корупционни практики – превземане на фирми и фабрикуване на доказателства от прокуратурата (виж епизоди 1 и 2 на “Осемте джуджета”, разследване на Антикорупционен фонд), усвояване на обществена територия за частни интереси на политически фигури – конктерно на почетния председател на българската етническа партия ДПС Ахмед Доган, пазени от националната служба за охрана НСО (виж “репортажа на бившия министър на правосъдието и лидер на “Да, България”). Тези разкрития и последвалите действия – например на спецпрокуратурата, която влезе в президенството, породиха напрежение и вълна от протести – по-големи в столицата, по-малки в областните градове, и на плажа Росенец край Созопол до летните сараи на Ахмед Доган, където Христо Иванов упражни правото си на плажуване.

Тази секция е изключение от линията на Трендинг Топикс България. По дизайн ние не заемаме политически позиции и не пишем за политически процеси, ако те не засягат пряко бизнеса, за който обикновено разказваме – този, който през повечето време, ние и хората, които отразяваме, мислим съществува паралелно на превзетите структури. Не пишем и на български, понеже искаме да градим международна видимост и идентичност. Струва ни се обаче важно в този случай да дадем пространство на нашата общност, хората, които градят иновативни експортно ориентирани бизнеси, в общия случай надявайки се, че в дълосрочен план ще повлияят положително на средата около себе си и собственото си общество. Какво всъщност искат те?

В тази секция събираме коментари, изпратени лично към нас и публикувани в социалните мрежи. Не се ангажираме с позициите им, опитваме се да съберем пъзела и различните мнения, гравитиращи в “стартъп балона” на едно място. Те също не са еднакви.  Неразбиране, апатия, огорчение, желание за обяснение и действие, преливат едно в друго, но има и опит за конструктивен диалог и добри практики, към които можем да се придържаме. Та питаме какво искат от държавата, политиците и себе си, за да бъде утре поне една идея по-добре.

Ако искате да се включите, можете да ни пишете и тук.