Позиция

Павлина Дешева: “Ако ние сме обединени и като народ, и като индустрия, трудно ще ни пресират”

Павлина Дешева
Pavlina Desheva © WebDesh
Startup Interviewer: Gib uns dein erstes AI Interview Startup Interviewer: Gib uns dein erstes AI Interview
Павлина Дешева е основател на студиото за уеб дизайн WebDesh.

За бизнеса:

Разбира се, не е лесно да си уверен в гражданската си позиция, когато наяве излизат случаи и разследвания като “Осемте джуджета”. Взимам този пример като най-пресен и достатъчно разкриващ ситуацията в България. Това обаче далеч не значи за мен, че имаме оправдание за липса на такава. Интересното за мен беше, че доста хора, включително и от бизнеса реагираха по един или друг начин. Единият – с голяма изненада и шок. Другият с позицията “това не е нещо ново и не са само те”. Не мога да обвиня или критикувам никое от тези мнения, защото виждам минуси и в двете. В първия виждам недостатъчна информираност и някак изненадващо пробуждане, докато във втория виждам знания, придружени с апатия и смирение. И двете позиции няма да ни доведат до икономическия растеж, за който всички, останали да създаваме бизнес в България, се борим. Години наред виждах млади предприемачи, чиято позиция беше, че бизнеса няма общо с политиката и тя не ги засяга. Тази “романтична” представа на безопитната младост почна леко да се топи с годините и сега забелязвам доста от тези хора на площадите. Близки и познати, а това че не са платени няма нужда дори да го обсъждам. Наречете ме наивна, но все още вярвам, че ако ние сме обединени и като народ, и като индустрия, трудно ще ни пресират, стига да скачаме и да се защитаваме категорично и веднага един друг. 

За гражданското общество:

За мен най-страшните проблеми на нашата “приказка за демокрация” (не искам да го наричам “илюзия”, за да запазя позитивен тон:)) са:
    • Неосведоменост: България е топ примера за “captured state”. Място, където медиите са контролирани и всичко в държавата се движи с лични интереси. Отново отговорността опира до всеки един индивид в нашето общество – да има много силен филтър и голяма доза познания как точно да филтрира. Fake news тенденцията дойде по света, за да се засили с новите технологии, така че това качество и умение за оценка на информацията, която получаваме ще е основополагаща за съзнателни избори, които предстои да взимаме напред в живота си, в бизнеса си, в гражданската си позиция. Затова напоследък любима моя препратка е статията на Harvard Summer School: 4 Tips for Spotting a Fake News Story. Мислех да я пренаписвам на български, да правя списъци, честно казано самата идея дори ме изморява, но може и да стане някой ден.
    • Апатия: Някак тази наша апатия понякога много ясно се вижда в лицето на политическата система и нейните действия. Действия, които крещят “Знаете какво правим. Ще го направим така или иначе. И какво от това?!”. Гражданите наричаме това наглост, но е важно да се обърнем към себе си и видим какво е породило и още повече – възпитало у тях това поведение и им дава смелост да го демонстрират. И отговорът винаги е в нас. Знанието, че нищо няма да последва от всяка следваща подигравка с нас си е урок на наш гръб и именно затова протестирам днес, както и 2013та. За да можем да изградим позиция, в която е явно, че има значение, разбиране, ние виждаме и ще има последствия.
Хората в нашата си “мафия” знаят ясно това и се възползват максимално с всички сили, разчитайки да проявим тези две неща.
За мен гражданското общество и изграждане на гражданска позиция са базови знания и изисквания за просперитет на всеки индивид, в следствие – и нация. ОБЕДИНЕНО. И да се търси отговорност с еднаква сила към конкретни лица, без да се генерализира една група. Искам отговорност да поемат, както конкретните агресивни полицаи, така и конкретните агресивни протестиращи, за мен облеклото и позицията им са без никакво значение, а поведението им (разбирам, разбира се, че към ордените на “реда” има по-големи очаквания и определени критерии за професията). На английски имат израз, който много харесвам, по-слабо се превежда на български, но е “judge the behavior, not the person” (осъждай поведението, а не човека). Разбирате ме, аз искам свалени каски, щитове, бомбички, червена боя и всички граждани да пеят химна. Заедно. Не ме наричайте наивна.

За България и нашите силни страни:

Относно бъдещето на България – аз лично искам държавата ни да стъпи на нейните позитиви и да жонглира с тях по интелигентен начин, за да изгради твърда и силна позиция в сферата на технологиите и знанието в Европа. Имаме изключително добри технологични заложби (софтуерни, но и хардуерни), познания в сферата на математиката, науката. Имаме също така и разнообразна природа, клишето с 4-те сезона, въпреки промените в климата, все още налични. Уменията ни да създаваме красиво с труда на две ръце и креативна мисъл са необятни за мен – занаятчийство и изкуство с натрупани традиции в тях във висша форма, но и с нови идеи и посоки. Естествени методи на лечение чрез плодородната ни и богата природа – минерални води, билки, умения за изграждане на продукти за лечение и козметика; кал и сол, ако щеш (и най-вкусните домати на планетата – мое мнение ;)). Креативност в огромни количества, надявам се в бъдеще да се изразява по-малко в мемета (поради липса на необходимост в новосъздадена утопия), а в креативно решаване на проблеми и световно конкурентни маркетинг и PR специалисти.
Все пак твърде бавно е изграждането ни като лидер и авторитет в тези направления (а и други, които сигурно пропускам) с нестабилно управление, корупция и всякаква липса на морал в институциите, а и вяра в тях от наша страна. Важно е да мислим в посока общ диалог, защото чрез обвинения на едните към другите – няма никакъв конструктувен смисъл. Отново поведението на политиците личи и в поведението на народа – различни мнения, насъскване едни срещу други, дали по етнически принцип, дали по задължения (пример народа и служителите на реда). Докато ние се държим разединено, ще избираме и подобно поведение, което е жалко. Работата е в екип и в една обща посока, с компромисите нужни, за да се случи.

За протестите:

В тази връзка разсъждавам за исканията на нас, протестиращите. Основно е важно – не искаме повече беззаконие. Също така не искаме да заменим едното с другото: старо, познато, неполезно. Голяма част от нас, искам да кажа, че болшинството, не искаме и “старото” облечено по нов начин. На просто език – за мен тези протести са против познатото досега и ЗА конструктивно изграждане на полезна политика, на този етап никой на 100% като личност не е представител на това.

Искаме ли оставка наистина:

Оставката, ако я искаме, трябва много да внимаваме какво си пожелаваме и това са само обективни разсъждения, които искам и смятам за важно да споделя. Рей Далио добре го обяснява за цикличността на икономиката. Накратко – 10 годишната цикличност сега се засича със 100-годишната, разклащането на “империята” на САЩ (стабилността на долара) специалисти споделят, че също е цикличност и идва “нова” икономическа империя (и основна резервна валута в света) и този процес също в момента е засилен. На всичкото това отгоре – пандемията, която много споделят че също има своята цикличност. Тези всички механизми в момента се засичат и протестите са една ясна и логична реакция на обществото навсякъде по света, не само у нас. Всички те са предпоставки за тежък период, който предстои и една оставка на правителство, каквото и да е то, ще направи неизменно този процес по-сложен и труден за всички нас. Важно е за мен да приемем това, че ако получим оставка и я искаме наистина, и ние ще трябва да посрещнем последиците от нея.

Искане и поемане на отговорност:

(В лирически конфликт сме поставени и ситуацията е сериозна.) От друга страна липсата на отговорност на политическите сили в момента за толкова години да се справят със задкулисните структури е непростима. Както в бизнеса, така и в политиката, лидера, който взима решения, създава стратегия, подбира екип и партньорствата си – трябва да реши проблемите и да поеме своята отговорност след като е поставен пред равносметка на поредици грешни решения. За мен основен плюс в една смяна на правителство в момента би било, че е ясна позиция на българите, че не бива да оставяме нещата безнаказани. Ако питате мен – ако ме карате да избирам дали искам “оставка” на “тези” или “затвор” за “онези”, веднага ще отговоря категорично – избирам “затвор” за тези, които не искам да ги изброявам, а списъка и расте (и те не са само от опозицията, нека да е ясно).
Надеждите ми са, каквито и правителства да имаме в бъдеще, да ги държим отговорни и при всяка грешка – да имаме гражданска позиция. Само така дори и ротация на правителства в тези времена да трябва да преживеем, за да се случи това, те да нямат спокойствието, че действията им са незабележими и недосегаеми. Обичаме да даваме за пример сърбите, които една седмица след като си избраха сами правителството, излезнаха да протестират, заради лъжите и манипулациите. И аз така приемам за нужно да случим и ние: без значение за кого гласуваш – да го държиш отговорен, ако направи грешка и предаде доверието на твоя глас. 

 

Ще се видим на протестите.
Advertisement
Advertisement

Specials from our Partners

Top Posts from our Network

Powered by This price ticker contains affiliate links to Bitpanda.

Deep Dives

Europe's Top Unicorn Investments 2023

The full list of companies that reached a valuation of € 1B+ this year
© Behnam Norouzi on Unsplash

Crypto Investment Tracker 2022

The biggest deals in the industry, ranked by Trending Topics
ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Technology explained

Powered by PwC
© addendum

Inside the Blockchain

Die revolutionäre Technologie von Experten erklärt

Podcast: Mit den smartesten Köpfen im Gespräch

Der Podcast von Trending Topics
© Shannon Rowies on Unsplash

We ❤️ Founders

Die spannendsten Persönlichkeiten der Startup-Szene
Tokio bei Nacht und Regen. © Unsplash

🤖Big in Japan🤖

Startups - Robots - Entrepreneurs - Tech - Trends

Continue Reading