Do you have Cohones, Ива Гумнишка?

Ива Гумнишка е основател на една малко по-различна компания в IT сектора. Ива е социален предприемач, а нейният бизнес дава възможност на бежанци от Близкия Изток да работят и да се развиват в сферата на технологиите като обработват данни, използвани после за машинно обучение. Ива всъщност няма много общо с технологичния сектор, тя завършва Колумбийския университет в Ню Йорк, и дейностите й до 2017 са по-скоро изслдователски и свързани с човешки права. После й идва идеята за Humans in the loop.

Как се роди идеята за твоя стартъп?

Роди се на една конференция в Ню Йорк, на която чух създателката на Green City Force да разказва своята история. Толкова много се вдъхнових от нея, че се прибрах и започнах трескаво да пиша идеи и бележки как този проект може да се приложи в България. В последствие идеята мина през толкова много трансформации и промени, че въобще не прилича на оригинала, но от там тръгна искрата и от тогава си останах запалена по нея.

Какво работеше преди да го стартираш? 

Бях още в университета и когато завърших веднага започнах работа по проекта. Това означава, че нямах никаква идея как функционират нито фирмите, нито НПО-тата, а в крайна сметка създадох и двете и всичко трябваше да уча в крачка. Все още тепърва научавам всякакви основни неща за това как се прави бизнес и как се създава социално въздействие, но разбрах и че всеки е на принципа “fake it till you make it”.

Какъв беше първият ти фейл?

Имали сме доста малки фейлове, особено в началото, но първият по-голям, който ме накара да се запитам дали въобще си заслужава, беше когато първите ни наети служители решиха да напуснат, след като им изтече едногодишният договор. Голяма болка ми беше. Но и беше добър урок, че това, което предлагахме и смятахме, че е най-добре: работа на 8-часов работен ден, офис, осигуровки и т.н, не беше това, което хората искаха.

Кой ти помогна да се изправиш?

Когато се случи, надух главата на всички около мен, особено на приятеля ми, който неволно винаги се оказва в ролята на главен консултант за решенията в компанията. А междувременно бизнесът взе че продължи да си работи и то с добри темпове, защото приоритизирахме по нужда наемането на фрийлансъри. Оказа се, че и на хората този вариант повече им допада и оттогава сменихме изцяло модела.

Кое е най-обезкуражаващото нещо, което си чувала?

“Как ще убедите клиентите си да не си представят някакви бежански лагери с опънати чаршафи в офиса ви?” Самата реплика не е чак толкова зле в сравнение с други, които съм чувала по наш адрес, но обезкуражаващото беше, че дойде от член на журито на един конкурс за стартъпи и то специално за социално предприемачество. 

Какъв е следващият риск, за който имаш cohones да поемеш?

Започнахме вече няколко партньорства, чрез които изпращаме работа директно към страните в Близкия Изток, които са засегнати от военни конфликти: Ирак, Сирия, скоро евентуално Йемен и Палестина. Голям риск ще бъде да ги обявим, защото може да отблъсне потенциални клиенти, особено заради санкциите, наложени от САЩ. Но точно заради тези пречки си заслужава най-много.

Ако твоят стартъп (историята му) беше филм, как щеше да се казва?

“Work actually”

 

Advertisement
Advertisement
Das Cover von Ausgabe 2. © Visnjic / Trending Topics

Specials from our Partners

Top Posts from our Network

Powered by This price ticker contains affiliate links to Bitpanda.

Deep Dives

Europe's Top Unicorn Investments 2023

The full list of companies that reached a valuation of € 1B+ this year
© Behnam Norouzi on Unsplash

Crypto Investment Tracker 2022

The biggest deals in the industry, ranked by Trending Topics

Russia vs. Ukraine

#EuropeansAgainstWar
ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Technology explained

Powered by PwC
© addendum

Inside the Blockchain

Die revolutionäre Technologie von Experten erklärt

Podcast: Mit den smartesten Köpfen im Gespräch

Der Podcast von Trending Topics
© Shannon Rowies on Unsplash

We ❤️ Founders

Die spannendsten Persönlichkeiten der Startup-Szene
Tokio bei Nacht und Regen. © Unsplash

🤖Big in Japan🤖

Startups - Robots - Entrepreneurs - Tech - Trends

Continue Reading