позиция

Николай Драгов: “Много могат да помогнат и българите в чужбина. Като нация на 7 континента разполагаме с изключителен потенциал”

Nikolay Dragov © private archive
Nikolay Dragov © private archive

Николай Драгов е проектен мениджър в международна технологична компания.

Ние сме най-бързо намаляващата нация в света, за поредна година. Демографските ни показатели действат парализиращо на обществото, те са както резултат, така и причина в огромна степен за всичко, което ни се случва в момента. Психологическият аспект също играе решаваща роля. Институциите работят по изключение, като това основно зависи от благоволението на шепа хора. Нивото на социалните системи (образование, здравеопазване и др.) и липсата на върховенство на правото орязват перспективите ни, с малки изключения, за сериозни чужди инвестиции, различни от кол центрове и компании за хазарт. Липсва дългосрочна визия на управляващите кои са приоритетните ни отрасли в икономиката и как държавата да не им пречи (даже не говорим за помощ).    

Мисля, че моментът, в който се намираме, е съдбовен, давайки си ясна сметка за цялата високопарност на това твърдение. Считам, че пред нас се отвори прозорец с потенциал за промяна, който, ако сега пропуснем да използваме, не знам дали ще видим отново скоро. Живеем в страшно динамично време, което се ускорява още повече от нашето общество на дълбоки контрасти и социална динамика. Технологичните, социални и икономически промени в проспериращите страни, към които много българи се стремят, не чакат никого. На емиграцията се гледа едновременно като голям проблем и възможност, като настоящите процеси у нас могат да катализират решително едно от двете. 

Сред аудиторията на Trending Topics са предимно млади хора, с високи амбиции и възможности, създаващи добавена стойност на международно ниво. Въпросът е как да стане така, че техният глас да се чува по-силно и да има съществено влияние в дневния ред на обществото. Мисля, че протестите са началото, но могат да бъдат и краят на порива ни към промяна. 

Протестирам при всяка удобна възможност. Споделям мнението на българския публицист д-р Тони Филипов, който каза, че тази власт е обида за националното ни достойнство и трябва да намерим начин да изкупим вината си, че я търпим толкова време.

 • Най-напред протестирам заради дългия списък с безобразия, срещу които се налага да протестирам. Искам също да покажа на повече хора, че царят е гол и не е толкова силен, колкото си мислим.  
 • Протестирам основно СРЕЩУ и ЗА, най-вече защото се възприемам като гражданин и отказвам да приема статута на жертва.
 • Искам оставка на главния прокурор, правителството и директора на обществената телевизия, защото се доказаха като неспособни да управляват поверените им институции и нашите ресурси. Искам обективно разследване на нарушенията им. Искам реално разделение на властите, защото при нас то е бутафорно.  
 • Протестирам срещу унищожаването на институциите и крещящата липса на справедливост, от които зависи как живеем заедно. Не искам важните въпроси в страната да се вземат безконтролно, от няколко преяли с власт вождове, като в някакъв първобитен, родово-общинен строй. Искам институции, които да работят адекватно, на базата на прозрачни правила и закони, а парите от данъците ни да отиват за нормалното функциониране на обществото (болници, училища, социални домове, пенсионери, инфраструктура, защитени плажове, море, реки, гори, планини и др.). Имаме право на адекватна съдебна власт, която да следи спазването на законите и защитата на правата на гражданите. 
 • Протестирам, за да не останат потулени и забравени редица безчинства. Сещам се за множество примери, но в съзнанието ми изскачат ясно инцидентите при тунел Ечемишка и край Своге, при които безконтролното и неправомерно строителство доведе до загуба на много невинни човешки животи. И на практика никой не понесе отговорност. Примерите са твърде много, а аз отказвам да се примиря с тях и да ги приема за проста статистика. Вярвам, че всички имаме дълг към жертвите и техните роднини.
 • Протестирам срещу изграждането на инсинератор за горене на отпадъци в София, защото мръсният въздух годишно убива хиляди хора. Тук още могат много неща да се кажат.
 • Протестирам за българите в чужбина, които страдат от дълбока носталгия, искат да се върнат в България, но не могат да си представят как ще издържат семействата си и ще се чувстват сигурни тук.
 • Протестирам за свободни медии, защото без тях сме слепи и глухи, а властимащите все по-силни, безконтролни и нагли. Всеки режим се стреми първо да подчини медиите, което показва колко важни са те за демокрацията.
 • Искам лустрация, защото „бившите членове“ на държавна сигурност продължават да разполагат с огромен властови ресурс, който упражняват задкулисно.
 • Протестирам за адекватно инвестиране на средствата за ромска интеграция, защото вместо да създават допринасящи членове за обществото, в момента те са генератор на социални маргинали, страх и агресивно противопоставяне.
 • Протестирам за всички онези, които по различни причини си мислят, че смисъл от протести няма, защото ако се наложи те да се вдигнат на протест, тогава може да е прекалено късно.
 • Протестирам, защото искам аз и моето семейство и приятели да живеем спокойно в България.

Сигурен съм, че не искам твърде много!

Смятам, че има няколко теми, които е важно да се обсъждат в момента. На системно ниво – независимост на съдебната система – прокуратура отделена от съдебната власт; дистанционно гласуване; прозрачност във финансирането на медиите и плурализъм; ударно въвеждане на електронно управление; нова концепция  за интеграция на малцинствата, особено ромското; лустрация;  

Най-голямото ми притеснение в момента е да не спадне енергията на протестиращите, защото хората във властта само това чакат, в момента те прегрупират позициите си и се адаптират. Ако протестите не успеят да постигнат поне част от исканията си, се опасявам, че още от най-будните и умни граждани ще емигрират и възможността за промяна ще остане горчив спомен. И в крайна сметка културата, езикът и наследството ни ще се изгубят, както се е случвало с много народи в историята. Настоящите темпове и динамика на процесите убедително сочат, че това няма да отнеме много време.  

Според мен в момента е важно да има силни и масови гражданско неподчинение и протести из цялата страна, на възлови точки и в чужбина, които да доведат до оставка на правителството, главния прокурор и директора на БНТ. 

Надявам се все повече хора да прогледнат, че ние сме държавата и работодателите на управляващите. И да си дадем ясна сметка на какво сме способни, ако обединим сили в изграждането на силни институции, с които да управляваме обществените процеси в правилна посока. Смятам, че има политици, които могат да поведат този труден преход.

На изборите трябва да се открият много повече секции в чужбина и/или да се даде възможност на българите там да гласуват масово от разстояние (по интернет или поне по пощата). Прогресивните бизнес лидери трябва активно да подкрепят протестите и да им се даде възможност да излъчат свои представители в бъдещото управление, най-вече в изработването на електронно правителство и излъчването на народни представители.  

Много могат да помогнат и българите, които живеят в чужбина. Да подкрепят финансово, ресурсно и с контакти съществуващата политическа алтернатива. Като нация на 7 континента ние разполагаме с изключителен потенциал. Свещта е в нас, заедно трябва да я опазим от вятъра и да запалим факела на промяната. 

Advertisement
Advertisement
Das Cover von Ausgabe 2. © Visnjic / Trending Topics

Specials from our Partners

Top Posts from our Network

Powered by This price ticker contains affiliate links to Bitpanda.

Deep Dives

Europe's Top Unicorn Investments 2023

The full list of companies that reached a valuation of € 1B+ this year
© Behnam Norouzi on Unsplash

Crypto Investment Tracker 2022

The biggest deals in the industry, ranked by Trending Topics

Russia vs. Ukraine

#EuropeansAgainstWar
ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Technology explained

Powered by PwC
© addendum

Inside the Blockchain

Die revolutionäre Technologie von Experten erklärt

Podcast: Mit den smartesten Köpfen im Gespräch

Der Podcast von Trending Topics
© Shannon Rowies on Unsplash

We ❤️ Founders

Die spannendsten Persönlichkeiten der Startup-Szene
Tokio bei Nacht und Regen. © Unsplash

🤖Big in Japan🤖

Startups - Robots - Entrepreneurs - Tech - Trends

Continue Reading