Позиция

Велина Филипова: “Повече хора да бъдат сами примерът, който искат да виждат у управляващите ги”

Велина Филипова © private archive
Startup Interviewer: Gib uns dein erstes AI Interview Startup Interviewer: Gib uns dein erstes AI Interview

Велина Филипова е младши експерт по корпоративна социална отговорност, работещ върху прилагането на стратегиите на ООН и ЕС за устойчиво бизнес развитие.

Казвам се Велина и съм на 25. Откакто се помня, симпатизирам на чувствителните хора с бунтарски нрав и манталитет. Исках да уча в чужбина, заминах, върнах се, понякога съжалявах, друг път не. Устроих си приятелски кръг и работа, свикнах с усещането, че ми е добре в родината. От време на време знам, че има смисъл да съм тук. Протестите, които се случват не само в момента, но и тези, чрез които изразявам принадлежност към демократичните ценности, ме карат да се чувствам полезна. Не живея с утопията, че всичко ще се оправи, нищо хубаво не идва наготово. Смятам, че от мен зависи да се застъпя за принципите в една държава, където се намирам “на място”. Щом не одобрявам заварената демокрация, предпочитам да участвам в ново споразумение за нея. Сега, като сме яхнали вълната, всеки със своите мотиви за протест – длъжни сме да потърсим политическа алтернатива и да се ръководим от обществения, не толкова личния келепир.

Повече хора да бъдат сами примерът, който искат да виждат у управляващите ги. Ако се оплакваме, че е мръсно, нека не хвърляме фасове, където ни падне, или още една крачка напред – да се наведем да съберем отпадък, който някой безхаберно е оставил. Това – що се отнася до малките, но и до големите усилия – например тогава, когато интересът ни е застъпен и сме поставени пред избора дали да направим компромис с принципите си заради лично удобство. Така, ако сме превишили скоростта и катаджийте ни лепнат глоба, нека не предлагаме/съгласяваме се на рушвет, защото иначе е “голяма разправия”. Според мен именно в такива ситуации се вижда доколко устойчиви са принципите, зад които заставаме. Как да изискваме от хората на висши държавни длъжности морал, щом нашият се пречупва при “спречквания” със системата? Как искаме да променим последната и да изкореним корупцията, щом ние самите се поддаваме и оправдавам с конюнктурата? Считам, че ние като общество и най-вече гражданите със самосъзнание следва да демонстрираме с поведението си как се изриват порочните практики или по-скоро как изобщо не се допускат такива. Остра непоносимост и отвращение, несъгласие – да се осмелим да кажем и покажем правилния подход.

Advertisement
Advertisement

Specials from our Partners

Top Posts from our Network

Powered by This price ticker contains affiliate links to Bitpanda.

Deep Dives

Europe's Top Unicorn Investments 2023

The full list of companies that reached a valuation of € 1B+ this year
© Behnam Norouzi on Unsplash

Crypto Investment Tracker 2022

The biggest deals in the industry, ranked by Trending Topics
ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Technology explained

Powered by PwC
© addendum

Inside the Blockchain

Die revolutionäre Technologie von Experten erklärt

Podcast: Mit den smartesten Köpfen im Gespräch

Der Podcast von Trending Topics
© Shannon Rowies on Unsplash

We ❤️ Founders

Die spannendsten Persönlichkeiten der Startup-Szene
Tokio bei Nacht und Regen. © Unsplash

🤖Big in Japan🤖

Startups - Robots - Entrepreneurs - Tech - Trends

Continue Reading