протести 2020

Иван Василев: “През последните години се боря за развитието на бизнес с добавена стойност, протестирам срещу практиките, които му пречат”

Ivan Vassilev, board member, BESCO © BESCO
Ivan Vassilev, board member, BESCO © BESCO

Иван Василев е един от основателите на Българската Стартъп Асоциация BESCO. 

 

“Всички следим случващото се в държавата с огромно притеснение.

След многобройните скандали в различни сектори, през последните месеци сме свидетели на няколко случая на унищожаване и заграбване на частен бизнес, които рушат устоите на правовата държава. За един предприемач е много важно да работи в предвидима бизнес и политическа среда. За да бъде България добро място за създаване и развитие на (иновативен) бизнес, тя трябва да има върховенство на закона, независими и прозрачни институции и амбициозни политики за развитие. За съжаление, към днешна дата, нито едно от тези неща не е изпълнено. 

Участвам в протестите като гражданин, защото съм против сегашния модел на управление на страната (той реално е непроменен поне в последните 20 години), против произвола на прокуратурата, против връщането на практики, които би трябвало да са добре забравени в историята. 

Използвам възможността да споделя, че с Българската стартъп асоциация – BESCO , активно работим през последните години с правителството в посока да актуализираме българското законодателство, така че да догони добрите западноевропейски и американски практики и да отговаря на нуждите на стартиращите иновативни компании. Ние винаги сме имали философията да бъдем конструктивен и позитивен партньор на всяко едно управление, да вършим цялата работа, независимо след това кой ще обере позитивите от резултатите.

В последните месеци, с разочарование установихме, че поради различни причини, на държавно ниво нещата просто не се развиват. Въпреки цялата свършена до момента работа през последните две години и готовите законопроекти, повече от половин година нямаме развитие и все още очакваме Министерство на икономиката да ги входира в Министерски съвет за обществено обсъждане, за да могат да отидат за гласуване в Народно събрание. Самото забавяне е на ниво администрация, но точно тук е нуждата от ясна политическа воля и лидерство, което толкова време очакваме да се случи, но за съжаление не го виждаме. 

Всичко, за което се боря през годините е България да бъде по-добро място за бизнеса с висока добавена стойност, който се бори на глобалните пазари и страната ни да бъде по-атрактивна за привличане на външни инвестиции. Вярвам, че така ще вдигнем стандарта си на живот, ще развием силна средна класа и ще направим и страната ни много по-добро място за нас и за следващите поколения. Мотивът ми да съм на протеста е моето силно притеснение, че случващото се в страната ни в момента ни отдалечава от тези цели. Тук ние може да се делим на леви и десни, да си обясняваме колко много се прави или не се прави, но инвеститорите и бизнеса навън виждат много ясно какво се случва. Най-големите световни медии пишат за скандалите свързани с прокуратурата ни, с нарушаване на собствеността, разграбване на бизнеси, влизането на държавата в различни индустрии. 

Искам да е ясно, че за мен това не е протест анти-една партия и в подкрепа на друга. През живота си съм помагал с всичко, което мога на администрацията и на различни правителства. Знам, че там има и свестни хора, които искат да правят правилните неща. Но считам за свой личен дълг да изляза и да отстоявам демокрацията, върховенството на закона и неприкосновеността на частната собственост, когато някой заплашва именно тях.

Всеки един гражданин на Република България трябва да осъзнае своята лична отговорност за ситуацията, в която сме. Да направи своята лична равносметка, как с действията си може да доведе до положителна промяна. Това е добър момент всеки да погледне първо себе си и да разбере, че промяната зависи и започва от него. Дълг на всеки един от нас е да направи така, че да живеем в по-добра страна. С действията си да се стремим всеки следващ ден да сме по-добра версия на себе си.”

 

Advertisement
Advertisement

Specials from our Partners

Top Posts from our Network

Deep Dives

Europe's Top Unicorn Investments 2023

The full list of companies that reached a valuation of € 1B+ this year
© Behnam Norouzi on Unsplash

Crypto Investment Tracker 2022

The biggest deals in the industry, ranked by Trending Topics

Russia vs. Ukraine

#EuropeansAgainstWar
ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Technology explained

Powered by PwC
© addendum

Inside the Blockchain

Die revolutionäre Technologie von Experten erklärt

Podcast: Mit den smartesten Köpfen im Gespräch

Der Podcast von Trending Topics und Tech & Nature
© Shannon Rowies on Unsplash

We ❤️ Founders

Die spannendsten Persönlichkeiten der Startup-Szene
Tokio bei Nacht und Regen. © Unsplash

🤖Big in Japan🤖

Startups - Robots - Entrepreneurs - Tech - Trends

Continue Reading