протести 2020

Иван Василев: “През последните години се боря за развитието на бизнес с добавена стойност, протестирам срещу практиките, които му пречат”

Ivan Vassilev, board member, BESCO © BESCO
Ivan Vassilev, board member, BESCO © BESCO
Startup Interviewer: Gib uns dein erstes AI Interview Startup Interviewer: Gib uns dein erstes AI Interview

Иван Василев е един от основателите на Българската Стартъп Асоциация BESCO. 

 

“Всички следим случващото се в държавата с огромно притеснение.

След многобройните скандали в различни сектори, през последните месеци сме свидетели на няколко случая на унищожаване и заграбване на частен бизнес, които рушат устоите на правовата държава. За един предприемач е много важно да работи в предвидима бизнес и политическа среда. За да бъде България добро място за създаване и развитие на (иновативен) бизнес, тя трябва да има върховенство на закона, независими и прозрачни институции и амбициозни политики за развитие. За съжаление, към днешна дата, нито едно от тези неща не е изпълнено. 

Участвам в протестите като гражданин, защото съм против сегашния модел на управление на страната (той реално е непроменен поне в последните 20 години), против произвола на прокуратурата, против връщането на практики, които би трябвало да са добре забравени в историята. 

Използвам възможността да споделя, че с Българската стартъп асоциация – BESCO , активно работим през последните години с правителството в посока да актуализираме българското законодателство, така че да догони добрите западноевропейски и американски практики и да отговаря на нуждите на стартиращите иновативни компании. Ние винаги сме имали философията да бъдем конструктивен и позитивен партньор на всяко едно управление, да вършим цялата работа, независимо след това кой ще обере позитивите от резултатите.

В последните месеци, с разочарование установихме, че поради различни причини, на държавно ниво нещата просто не се развиват. Въпреки цялата свършена до момента работа през последните две години и готовите законопроекти, повече от половин година нямаме развитие и все още очакваме Министерство на икономиката да ги входира в Министерски съвет за обществено обсъждане, за да могат да отидат за гласуване в Народно събрание. Самото забавяне е на ниво администрация, но точно тук е нуждата от ясна политическа воля и лидерство, което толкова време очакваме да се случи, но за съжаление не го виждаме. 

Всичко, за което се боря през годините е България да бъде по-добро място за бизнеса с висока добавена стойност, който се бори на глобалните пазари и страната ни да бъде по-атрактивна за привличане на външни инвестиции. Вярвам, че така ще вдигнем стандарта си на живот, ще развием силна средна класа и ще направим и страната ни много по-добро място за нас и за следващите поколения. Мотивът ми да съм на протеста е моето силно притеснение, че случващото се в страната ни в момента ни отдалечава от тези цели. Тук ние може да се делим на леви и десни, да си обясняваме колко много се прави или не се прави, но инвеститорите и бизнеса навън виждат много ясно какво се случва. Най-големите световни медии пишат за скандалите свързани с прокуратурата ни, с нарушаване на собствеността, разграбване на бизнеси, влизането на държавата в различни индустрии. 

Искам да е ясно, че за мен това не е протест анти-една партия и в подкрепа на друга. През живота си съм помагал с всичко, което мога на администрацията и на различни правителства. Знам, че там има и свестни хора, които искат да правят правилните неща. Но считам за свой личен дълг да изляза и да отстоявам демокрацията, върховенството на закона и неприкосновеността на частната собственост, когато някой заплашва именно тях.

Всеки един гражданин на Република България трябва да осъзнае своята лична отговорност за ситуацията, в която сме. Да направи своята лична равносметка, как с действията си може да доведе до положителна промяна. Това е добър момент всеки да погледне първо себе си и да разбере, че промяната зависи и започва от него. Дълг на всеки един от нас е да направи така, че да живеем в по-добра страна. С действията си да се стремим всеки следващ ден да сме по-добра версия на себе си.”

 

Advertisement
Advertisement

Specials from our Partners

Top Posts from our Network

Powered by This price ticker contains affiliate links to Bitpanda.

Deep Dives

Europe's Top Unicorn Investments 2023

The full list of companies that reached a valuation of € 1B+ this year
© Behnam Norouzi on Unsplash

Crypto Investment Tracker 2022

The biggest deals in the industry, ranked by Trending Topics
ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Technology explained

Powered by PwC
© addendum

Inside the Blockchain

Die revolutionäre Technologie von Experten erklärt

Podcast: Mit den smartesten Köpfen im Gespräch

Der Podcast von Trending Topics
© Shannon Rowies on Unsplash

We ❤️ Founders

Die spannendsten Persönlichkeiten der Startup-Szene
Tokio bei Nacht und Regen. © Unsplash

🤖Big in Japan🤖

Startups - Robots - Entrepreneurs - Tech - Trends

Continue Reading