позиция

Иван Ванков: “Вместо да се протестира за ‘измитане на изпълнителната власт’, защо не протестираме за конкретни неща?”

Ivan Vankov, gatakka © private archive
Ivan Vankov, gatakka © private archive
Startup Interviewer: Gib uns dein erstes AI Interview Startup Interviewer: Gib uns dein erstes AI Interview

Иван Ванков, познат още като gatakka, програмист, Principal Blockchain Architect, IBM Champion, както и блогър и един от разпознатите гласове на тех общността в България. 

 

Избягвам да коментирам политика, но в момента нещата са интересни, така че, ето моите 5 стотинки.

Хората бъркат причинно-следствените връзки, и тотално се объркаха кой какво прави, и за какво се бори. От известно време в България текат процеси, които НЕ са вътрешни. Правителството е проводник на тези процеси, и като цяло моето лично мнение е, че те са за по-добро. Но една група в милата ни родина е заплашена от тези промени и е готова на всичко за да ги спре.

Симптомите (не причините) на тези процеси са закупуването на американски самолети, влизане в банков съюз, чакалнята на еврозоната, постепенното приемане на законите за осветляване на капиталите и много други.

Вариантите са два: следваме течението, приемаме новото статукво, и за повечето хора това ще доведе до повече позитиви отколкото негативи.

Вариант 2: една клика разбутва държавата, дава на заден с цел спиране на тези процеси, и ние от бананова република слизаме още по-надолу връщайки се 30 години на зад.

Преди време на една международна конференция имах интересен разговор с един влиятелен финансист, целенасочено не споделям имена. Той ми каза следното: „На нас не ни пука дали Балканите са военна зона или развиваща се икономика, ние парите ще си ги направим. В единия случай ще е от оръжие, в другия от перилни препарати и памперси. От вас си зависи кое ще изберете“.

И така, в момента сме в следната ситуация – много елегантно организирано и дирижирано мероприятие, което експлоатира първосигналността на масите, принизяването на комплексни проблеми до банален популизъм. На „спонтанния“ протест вчера президента директно призова за размирици и преврат. Това е държавна измяна.

Не съм юрист за да коментирам всички законови аспекти на ситуацията, но претърсванията са след съдебни разрешения, явно е имало основание за тях, и това силно е притеснило някой групи. Обвиняват, че прокуратурата (в този конкретен случай) била бухалка. Добре, ако има съмнения и данни какво се очаква да направи тя? Да си седи тихо и мирно, или да отиде да провери?

Това, че е съветник на президента го прави недосегаем? Не може да бъде проверяван и разследван? Нали самия президент (нарочно го пиша с малка буква) постоянно реве за равенство, справедливост, да няма недосегаеми.

И като стана това което искаше, да се проверяват хора на важни позиции, излиза и подтиква към бунтове. Президента по дефиниция трябва да е обединител. Нашия пилот е точно обратното, разединител гонещ свой собствени интереси.

И какво се случи? Събраха се всички хубавци и хубавици – Нинова, сценаристите на Слави, Манолова, разни хорица от пропаднали и полу реализирани политически проекти да защитават президента и неговата свита? От какво? От прокуратурата? Ама нали всичките, псевдо водачите на протеста публично настояват за равенство и справедливост, а същевременно организират процес, който има за цел да възпрепятства това равенство и справедливост.

Знам, че ще отнеса много хейт. И за мен е по-лесно да изляза на площада и да крещя, обвинявам и искам. Въпросът е какво точно искам? Да махна правителството, да хвърлим страната в хаос, да останем на същото положение както сега, или още по-лошо, да се върнем назад.

Не. Аз искам тези процеси и промени да се случат. Аз искам стабилността която те ще донесат и съм склонен да платя цената асоциирана с тях. Не искам да сме последни по заплати, по свобода на словото. Не искам да ми карат боклуци и да ги заравят в поляните ни, много неща не искам да продължават да се случват.

Да подкрепя президента? Не, не искам да го подкрепям. Не искам да подкрепям поредния хейтър, фалшив пророк и повярвало си протеже. Не искам да подкрепям разединител.

Да спра прокуратурата? Не, не искам. Искам прокуратурата да си върши работата както трябва да си я върши. Да не е бухалка, да не се използва за престъпни интереси, да няма 8-те джуджета, али баба, и всякакви други приказни герои.

Да свалим правителството, да назначим служебно? Не, не искам.

И сега ще си кажете, ама това е шизофренично, хем казваш, че не подкрепяш тези протести, хем искаш нещата да се променят.

Това което искам е много просто: Сегашните протести ДА НЕ СЕ превземат от определи кръгове, да деградират, и вместо да доведат до нещо положително, да стане още по-лошо. Да, положението в страната ни не е добро, спор няма, но може да е и по-лошо. Всички действия сочат, че някой се опитва да изкриви протестите в преследване на свои цели.

Аз искам да помоля участниците да помислят критично какво точно искат. Не казвам да не протестират, напротив, казвам да помислят какво точно искат и какви ще са последствията от него.

По отношение на дебаркирането в сараите, нещото което запали искрата и в последствие хората някак си странно го асоциираха с всички останали събития ме е яд, че няма да мога да отида в събота на този плаж. Ето пример за ясно дефинирани искания: Плажовете са за всички, искаме си ги обратно. Подкрепям на 100%.

А от другите искат „Да изметем правителството, пък какво ще става после не ви интересува“. Не сте глупави хора, помислете малко. 30 години го гледаме този филм, сценария е същия, режисьорите са същите, само някой актьори си смениха малко грима.

Ако не знаеш на къде вървиш обикновено стигаш там където не искаш. Имате вашите аргументи и гняв, но опитайте се за момент да бъдете обективни. Оставете първичните емоции.

Зная, че има много яд, гняв, фрустрация. Аз също я споделям. Всеки може да извади своите си аргументи и тълкувания, от снимки на шкафчета, чат съобщения, изчезнало и намерено злато…. примери много. Но помислете при сваляне на сегашното правителство какво следва.

Моите политически убеждения са дясно – център. Не съм член на ГЕРБ, нито съм им фен. Не ме интересува дали те управляват, или някой друг. Интересува ме този който управлява да го прави добре.

Ако свалянето на правителството е решението, нека да го направим. Но в случая, аз мисля, че не е, и ще стане по-лошо.

И понеже да критикуваш без да даваш предложения е лесно, нека се опитам да кажа, какво според мен е правилното нещо.

Вместо да се протестира за „измитане на изпълнителната власт“ и замяната и с някаква друга и неясна, защо не протестираме за конкретни неща. Явно има проблем с прокуратурата, ами да искаме конкретни неща от прокуратурата. Като се реши този проблем, да захванем друг.

Революциите, превратите и такива генерални изказвания като „за ги изметем всичките“ звучат добре, но никога не работят. Аз имам голяма практика в IT сектора, и мога да ви кажа, че „пренаписването на проект от началото“, аналога на „да ги изринем всичките“, води до гарантиран провал. Това което се прави е постепенни промени, парче по парче, стъпка по стъпка. Отнема малко повече време, малко повече постоянство, но резултата си заслужава.

Клишето „еволюция, не революция“ е много вярно. Това искам аз, решаване на конкретни проблеми, един по един а не изтриване на всичко.

И една допълнителна мисъл. Имаме силата да свалим правителството, но нямаме силата да ги накараме да правят както искаме, така ли? Така е. Причината е, че за второто се изисква постоянство, търпение и отдаденост. Не е толкова „интересно“ като „дай да почнем от 0-та“. А ако се почне от 0-та, кой точно ще отдели това постоянство и отдаденост да следи дали „градежа“ се прави правилно? А тогава необходимите усилията ще са още по-големи. Сегашното правителство е показало, че ако се съберем достатъчно хора с ясни искания, нещата се случват. Следващите може пък да предпочетат да викнат танковете, да направят тайна полиция или пък да ремонтират остров Белене… знае ли човек.

Advertisement
Advertisement

Specials from our Partners

Top Posts from our Network

Powered by This price ticker contains affiliate links to Bitpanda.

Deep Dives

Europe's Top Unicorn Investments 2023

The full list of companies that reached a valuation of € 1B+ this year
© Behnam Norouzi on Unsplash

Crypto Investment Tracker 2022

The biggest deals in the industry, ranked by Trending Topics
ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Technology explained

Powered by PwC
© addendum

Inside the Blockchain

Die revolutionäre Technologie von Experten erklärt

Podcast: Mit den smartesten Köpfen im Gespräch

Der Podcast von Trending Topics
© Shannon Rowies on Unsplash

We ❤️ Founders

Die spannendsten Persönlichkeiten der Startup-Szene
Tokio bei Nacht und Regen. © Unsplash

🤖Big in Japan🤖

Startups - Robots - Entrepreneurs - Tech - Trends

Continue Reading