позиция

Методи Терзиев: “Положителната промяна започва с критично вглеждане в себе си и в света около нас”

Metodi Terziev, operations manager betahaus Sofia © private archive
Metodi Terziev, operations manager betahaus Sofia © private archive
Startup Interviewer: Gib uns dein erstes AI Interview Startup Interviewer: Gib uns dein erstes AI Interview

Методи Терзиев е управляващ директор на coworking пространството betahaus Sofia.

Ходя на протестите, но не съм от активните „викачи“. Съпричастен съм към идеята за промяна. За мен тя е единственото постоянно нещо в света и винаги ще я има. Промяната често се посреща с неодобрение или страх от хората, но всъщност е полезна за всички в дългосрочен план. 

За мен свободата е най-голямата ценност на този свят. Нейното ограничаване води до пагубни резултати в социален, психологически и бизнес план. Свободата обаче върви заедно с отговорността за взетите решения и тяхното въздействие върху други хора. В този смисъл, у нас има крещяща нужда от свободно мислещи и отговорни хора, които да създават нужните предпоставки за развитие на ключови сектори като образование, здравеопазване и цялата икономическа среда. Говоря обаче за хора, които да заемат управленски позиции в държавата и да бъдат основна част от политическия ни живот. Основният въпрос е – как такива хора могат да бъдат припознати от масовия българин?

Не съм сигурен до какво конкретно трябва да доведат протестите. Знам само, че имаме нужда от идентичност, която да обедини народа. Въпреки всички негативни неща, които се говорят за нас, ние носим някои силни черти в характера. Една от тях е способността да намираме различни, нетрадиционни и по нашенски „тарикатски“ решения на проблемите. Българинът може, ако някой повярва в него и го побутне. Много бих се радвал да дойде някой лидер и да вдъхне увереност в хората, а не да ни наричат “тулупи” и “мисирки”. 

Това, което ме притеснява най-много в момента е безпътицата. Липсата на визия или даже елементарна идея в каква посока трябва да върви България. Не може просто да се задоволим с „Европейския път“, който дори не се припознава от всички българи. 

Ситуацията в момента може да се обърне в положителна посока само с критично вглеждане в себе си и в света около нас. Виждам, че все повече хора го правят и това е първата стъпка. След това идва моментът за действие, за който трябва повечко кураж. Дано протестите да дадат тази сила и да канализират усилията на всички за положителна промяна.   

Advertisement
Advertisement

Specials from our Partners

Top Posts from our Network

Powered by This price ticker contains affiliate links to Bitpanda.

Deep Dives

Europe's Top Unicorn Investments 2023

The full list of companies that reached a valuation of € 1B+ this year
© Behnam Norouzi on Unsplash

Crypto Investment Tracker 2022

The biggest deals in the industry, ranked by Trending Topics
ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Technology explained

Powered by PwC
© addendum

Inside the Blockchain

Die revolutionäre Technologie von Experten erklärt

Podcast: Mit den smartesten Köpfen im Gespräch

Der Podcast von Trending Topics
© Shannon Rowies on Unsplash

We ❤️ Founders

Die spannendsten Persönlichkeiten der Startup-Szene
Tokio bei Nacht und Regen. © Unsplash

🤖Big in Japan🤖

Startups - Robots - Entrepreneurs - Tech - Trends

Continue Reading