Cohones with Vision: Любомир Василев

Startup Interviewer: Gib uns dein erstes AI Interview Startup Interviewer: Gib uns dein erstes AI Interview

Любомир Василев е предпиемач със солиден опит в машиностроенето. От малък го влече и търговията. Любомир е учил и работил известно време в Югоизточна Азия  преди да се върне в България и по стечение на обстоятелствата да стане социален предприемач. Сега е основател компанията I Rise Mechanics, която стои зад персоналнизирано и роботизирано средство, помагащо на хора с опорно-двигателни проблеми да “проходят” отново. То се казва Омнибот и наскоро спечели наградата за Best Social Impact Startup – CESA, за Централна и Източна Европа. 

Как се роди идеята за твоя стартъп?

Преди 7 години жена ми претърпя нелеп инцидент и остана в инвалидна количка. Тогава се сблъскахме с проблеми, за чието съществуване не сме и подозирали. Освен неизбежните вторични заболявания съпътстващи хората, които не могат да се изправят, целият ни живот се промени напълно. Посветих цялото си време да намеря решение на ситуацията и да дам възможност на жена ми дабъда самостоятелна отново. Повече от 24 години съм се занимавал с машиностроене и търговия. Това ми даде увереност, че мога да създам машина, която да е в помощ както на жена ми, така и на други хора като нея. Съдбата ме срещна с Димитър Ортаков, а по-късно и с Данаил Иванов, с които успяхме да създадем изцяло функциониращ прототип, който патентовахме. С течение на времето успях да привлека и други уникални професионалисти от различни сфери да създам екип. Уникалният дизайн дължим на Димитър Дулев. Един от съдружниците ни е и Ивелина Гаджева, която също така е и част от екипа на „Royal College of Arts“ в Лондон като инклузив дизайнер. Тя консултира световни компании как да подобрят иновативния си капацитет и достъпа на хора с увреждания до услугите им. 

Какво работеше преди да го стартираш?

По природа съм предприемач, а съдбата ме направи социален предприемач. Като тинейджър внасях плакати и значки от чужбина и ги продавах на битака. Живях 8 години в Сингапур и Малайзия и се занимавах със семеен бизнес с мотокари и електрокари. Една от внедрените иновации в ОМНИБОТ е взета от електрокарните технологии, а именно – омнимуув системата за придвижване.

Какъв беше първият ти фейл? 

 Не мисля, че съм имал сериозни спънки по пътя, като изключим трите фалита. 🙂 Първият беше през 1997г. при колапса на Малайзийската стокова борса. Тогава бях на 25 и се чувствах недосегаем. Този фалит може би беше най-доброто нещо, което може да се случи на самонадеян младеж, който изкарва неприлични суми пари. Оказа се, че при мен „провалите“ са най-добрите учители. Затова мисля, че да ти случат нещата, от които най-много те е страх, е благословия. 

 Кой ти помогна да се изправиш?

 Семейство, фамилията и приятели. Те ме подкрепяха в най-трудните моменти. Дължа успеха си до голяма степен и на още двама души. Единият е психотерапевтът ми Елза Калоянова, която успя да ме извади от отчаянието. За изключително кратък период се случиха две много тежки събития в живота ми. Три месеца след като жена ми пострада, почина баща ми. Преживях много тежко загубата и потърсих психотерапевт. Другият човек, който много помогна, е рехабилитаторът Димитър Гаджанов. Рехабилитаторите са изключително важни специалисти, защото те работят не само с физиката на своите пациенти, но и с психиката, също както и с техните близки. Цялото семейство и близки трябваше да променим нагласите си и начина, по който помагаме на жена ми. Благодарение на общите ни усилия в момента тя е напълно самостоятелна и води пълноценен живот.

Кое е най-обезкуражаващото нещо, което си чувал?

 “Не си заслужава в България” или “Твоят проект не е за България”. Аз искам да променя действителността тук, не толкова за себе си, колкото за децата. Искам на жена ми да не й се налага да емигрира, защото в чужбина условията за живот в нейното положение са по-добри. Тук има страхотни хора, страхотни таланти и все повече социално ангажирани проекти. Вярвам, че нещата ще се подобрят. Промяната вече е започнала. Затова е важно да даваме личния си пример и да предадем нататък.

Какъв е следващият риск, за който имаш cohones да поемеш? 

Имам смелостта за вярвам, че нашият проект ще прерасне в един нов индустриален отрасъл, който не е съществувал до момента в България. За да стигнем докрай, трябват железни топки.

 Ако твоят стартъп (историята му) беше филм, как щеше да се казва? 

Като слогана на фирмата – Rise Your Freedom. Цялата идея започва със стремеж към свобода и движение. Но OMNIBOT дава много повече от придвижване в пространството, той разкъсва веригите на предразсъдъците и променя съдби.

Advertisement
Advertisement

Specials from our Partners

Top Posts from our Network

Powered by This price ticker contains affiliate links to Bitpanda.

Deep Dives

Europe's Top Unicorn Investments 2023

The full list of companies that reached a valuation of € 1B+ this year
© Behnam Norouzi on Unsplash

Crypto Investment Tracker 2022

The biggest deals in the industry, ranked by Trending Topics
ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Technology explained

Powered by PwC
© addendum

Inside the Blockchain

Die revolutionäre Technologie von Experten erklärt

Podcast: Mit den smartesten Köpfen im Gespräch

Der Podcast von Trending Topics
© Shannon Rowies on Unsplash

We ❤️ Founders

Die spannendsten Persönlichkeiten der Startup-Szene
Tokio bei Nacht und Regen. © Unsplash

🤖Big in Japan🤖

Startups - Robots - Entrepreneurs - Tech - Trends

Continue Reading