Cohones with Vision: Любомир Василев

Любомир Василев е предпиемач със солиден опит в машиностроенето. От малък го влече и търговията. Любомир е учил и работил известно време в Югоизточна Азия  преди да се върне в България и по стечение на обстоятелствата да стане социален предприемач. Сега е основател компанията I Rise Mechanics, която стои зад персоналнизирано и роботизирано средство, помагащо на хора с опорно-двигателни проблеми да “проходят” отново. То се казва Омнибот и наскоро спечели наградата за Best Social Impact Startup – CESA, за Централна и Източна Европа. 

Как се роди идеята за твоя стартъп?

Преди 7 години жена ми претърпя нелеп инцидент и остана в инвалидна количка. Тогава се сблъскахме с проблеми, за чието съществуване не сме и подозирали. Освен неизбежните вторични заболявания съпътстващи хората, които не могат да се изправят, целият ни живот се промени напълно. Посветих цялото си време да намеря решение на ситуацията и да дам възможност на жена ми дабъда самостоятелна отново. Повече от 24 години съм се занимавал с машиностроене и търговия. Това ми даде увереност, че мога да създам машина, която да е в помощ както на жена ми, така и на други хора като нея. Съдбата ме срещна с Димитър Ортаков, а по-късно и с Данаил Иванов, с които успяхме да създадем изцяло функциониращ прототип, който патентовахме. С течение на времето успях да привлека и други уникални професионалисти от различни сфери да създам екип. Уникалният дизайн дължим на Димитър Дулев. Един от съдружниците ни е и Ивелина Гаджева, която също така е и част от екипа на „Royal College of Arts“ в Лондон като инклузив дизайнер. Тя консултира световни компании как да подобрят иновативния си капацитет и достъпа на хора с увреждания до услугите им. 

Какво работеше преди да го стартираш?

По природа съм предприемач, а съдбата ме направи социален предприемач. Като тинейджър внасях плакати и значки от чужбина и ги продавах на битака. Живях 8 години в Сингапур и Малайзия и се занимавах със семеен бизнес с мотокари и електрокари. Една от внедрените иновации в ОМНИБОТ е взета от електрокарните технологии, а именно – омнимуув системата за придвижване.

Какъв беше първият ти фейл? 

 Не мисля, че съм имал сериозни спънки по пътя, като изключим трите фалита. 🙂 Първият беше през 1997г. при колапса на Малайзийската стокова борса. Тогава бях на 25 и се чувствах недосегаем. Този фалит може би беше най-доброто нещо, което може да се случи на самонадеян младеж, който изкарва неприлични суми пари. Оказа се, че при мен „провалите“ са най-добрите учители. Затова мисля, че да ти случат нещата, от които най-много те е страх, е благословия. 

 Кой ти помогна да се изправиш?

 Семейство, фамилията и приятели. Те ме подкрепяха в най-трудните моменти. Дължа успеха си до голяма степен и на още двама души. Единият е психотерапевтът ми Елза Калоянова, която успя да ме извади от отчаянието. За изключително кратък период се случиха две много тежки събития в живота ми. Три месеца след като жена ми пострада, почина баща ми. Преживях много тежко загубата и потърсих психотерапевт. Другият човек, който много помогна, е рехабилитаторът Димитър Гаджанов. Рехабилитаторите са изключително важни специалисти, защото те работят не само с физиката на своите пациенти, но и с психиката, също както и с техните близки. Цялото семейство и близки трябваше да променим нагласите си и начина, по който помагаме на жена ми. Благодарение на общите ни усилия в момента тя е напълно самостоятелна и води пълноценен живот.

Кое е най-обезкуражаващото нещо, което си чувал?

 “Не си заслужава в България” или “Твоят проект не е за България”. Аз искам да променя действителността тук, не толкова за себе си, колкото за децата. Искам на жена ми да не й се налага да емигрира, защото в чужбина условията за живот в нейното положение са по-добри. Тук има страхотни хора, страхотни таланти и все повече социално ангажирани проекти. Вярвам, че нещата ще се подобрят. Промяната вече е започнала. Затова е важно да даваме личния си пример и да предадем нататък.

Какъв е следващият риск, за който имаш cohones да поемеш? 

Имам смелостта за вярвам, че нашият проект ще прерасне в един нов индустриален отрасъл, който не е съществувал до момента в България. За да стигнем докрай, трябват железни топки.

 Ако твоят стартъп (историята му) беше филм, как щеше да се казва? 

Като слогана на фирмата – Rise Your Freedom. Цялата идея започва със стремеж към свобода и движение. Но OMNIBOT дава много повече от придвижване в пространството, той разкъсва веригите на предразсъдъците и променя съдби.

Advertisement
Advertisement

Specials from our Partners

Top Posts from our Network

Deep Dives

Europe's Top Unicorn Investments 2023

The full list of companies that reached a valuation of € 1B+ this year
© Behnam Norouzi on Unsplash

Crypto Investment Tracker 2022

The biggest deals in the industry, ranked by Trending Topics

Russia vs. Ukraine

#EuropeansAgainstWar
ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Technology explained

Powered by PwC
© addendum

Inside the Blockchain

Die revolutionäre Technologie von Experten erklärt

Podcast: Mit den smartesten Köpfen im Gespräch

Der Podcast von Trending Topics und Tech & Nature
© Shannon Rowies on Unsplash

We ❤️ Founders

Die spannendsten Persönlichkeiten der Startup-Szene
Tokio bei Nacht und Regen. © Unsplash

🤖Big in Japan🤖

Startups - Robots - Entrepreneurs - Tech - Trends

Continue Reading