People

Мирослав Мирославов: “Това, което може да доведе до наистина качествена промяна е тази шепа критично мислещи хора да стане в пъти по-голяма”

Miroslav Miroslavov
Miroslav Miroslavov © private archive

Мирослав Мирославов е основател на българския стартъп OfficeRnD, компания разработваща платформа за управление на коуъркинг пространства.

Докато светът навлиза в може би най-тежката икономическа криза, която някога е виждал, България се раздира от скандали и изключително слаби политически ходове. В това няма нищо изненадващо. Ние си живеем в ‘наше село’, където освен големите световни проблеми, си имаме и нашите проблеми, които също не са никак малки. 

Освен типичните обитатели, в наше село, има и една шепа хора, които имаме критично мислене, пътуваме, работим усърдно, опитваме да направим света по-добър, но също така, искаме да подобрим и нашето китно селце. Преди 7г. бяхме известни като ‘интернет лумпени’. Днес, изглежда ставаме известни като ‘черепчета’, защото Божков (и други) ни плаща, за да протестираме. Парите, разбира се, не са причина за протест, но има хиляди други причини да протестираме. Като започнем от ‘кмета’, минем през главния ‘съдия’, полицията, институциите като цяло, медиите, нищо в нашето село не е както трябва да бъде. За нас, критично мислещите хора, е прекалено лесно да видим с един поглед всички недостатъци на тези системи. Това е може би най-дразнещото в нашето селце – проблемите са прекалено пошли и прекалено очевидни, което прави кмета и останалите му подчинени да изглеждат нагли. А това ни дразни. Много ни дразни. Затова понякога протестираме. Искаме да покажем своето раздразнение от това, колко са нагли.

Разбира се, знаем също така, че протестът, сам по себе си, няма да постигне много повече от това да ги раздразни обратно. Това не е малко, виждате, че кметът ни не може да спи добре напоследък. Това, разбира се, не е достатъчно за качествена промяна и подобрение на китното ни селце. 

Това, което може да доведе до наистина качествена промяна е тази шепа критично мислещи хора да стане в пъти по-голяма и по-силна. За съжаление, битката днес е много трудна, защото възможностите на политическия елит, олигархията, медиите, институциите е все още много пъти по-голяма от възможностите на шепата хора искащи промяна. 

Битката утре може да е различна, ако всеки един нас успее да повлече след себе си десетки и стотици други хора, които искат да успеят, искат да създават, искат да подобряват, искат да побеждават, искат да променят. Тогава силата ще е на страната на промяната и политическия елит, олигархията и всички свързани институции няма да имат шанс. Докато това стане факт, ще продължим да ги дразним и да напомняме, че ни има и че ставаме все по-силни.

Advertisement
Advertisement

Specials from our Partners

Top Posts from our Network

Powered by This price ticker contains affiliate links to Bitpanda.

Deep Dives

Europe's Top Unicorn Investments 2023

The full list of companies that reached a valuation of € 1B+ this year
© Behnam Norouzi on Unsplash

Crypto Investment Tracker 2022

The biggest deals in the industry, ranked by Trending Topics

Russia vs. Ukraine

#EuropeansAgainstWar
ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Technology explained

Powered by PwC
© addendum

Inside the Blockchain

Die revolutionäre Technologie von Experten erklärt

Podcast: Mit den smartesten Köpfen im Gespräch

Der Podcast von Trending Topics
© Shannon Rowies on Unsplash

We ❤️ Founders

Die spannendsten Persönlichkeiten der Startup-Szene
Tokio bei Nacht und Regen. © Unsplash

🤖Big in Japan🤖

Startups - Robots - Entrepreneurs - Tech - Trends

Continue Reading