Channel

People

Позиция

Христо Христов: “Иновативната икономика ще дойде едва когато имаме работеща съдебна система”

Христо Христов © Trending Topics

Христо Христов е сериен предприемач, инвеститор и член на борда на предприемаческата мрежа Endeavor. 

Една немалка част от предприемачите в България мислим повече за съграждането и като цяло гледаме напред. Фокусираме се върху положителното и предпочитаме да не виждаме негативното. В крайна сметка това е дефиницията за успех, да продължаваш, въпреки негативите.

Има някои негативи обаче, които не можем да пропуснем. Защитата на справедливостта и законността са едни от тях. Когато пред очите ни се строи върху плажа, или се присвоява плажна ивица, или се вижда двоен стандарт в това кой бизнесмен или политик да бъде ударен, тогава не можем да си стоим вкъщи.

Протестирам не срещу дадена партия или за друга. Протестирам срещу модела, който позволява подобни беззакония. Защото не е виновен тоя, който яде баницата, а който му я дава. В този ред на мисли протестирам срещу мен самия, срещу всички нас и това, което сме направили или сме допуснали да бъде направено. Очевидно, то не работи и трябва да го изградим наново.

Аз съм юрист по образование. Когато влязох право в СУ, вярвах абсолютно в съдебната система. Няколко години по-късно, вече виждах как надеждата се изпарява и се заменя от една фраза: “стигнеш ли до съд, забрави.” Смятам, че иновативната икономика, истинската добавена стойност ще дойде едва, когато имаме работеща съдебна система. Няма икономика без правила, без съд.

Няма нещо, което много да ме притеснява. Не смятам, че ще стигнем бързо до целта, но мисля, че в последните години се развиваме в правилна посока и резултатите няма да закъснеят.

В момента си представям, че ще има положителен диалог в обществото, който ще доведе до по-добро. После пак ще има проблеми, последвани от нови протести и пак подобрения. Като цяло така се развива всеки индивид и всяко общество.

Go to:

Read full Article