Cohones with Vision: Галя Йорданова

Галя Йорданова започва кариерата си като журналист, но бързо след това се преориентира към бизнеса. Завършва престижния унивеситет INSEAD и последно е забелязана на висока позиция в технологичния сектор в Лондон, преди да реши да се прибере в София и да започне свой стартъп. Нейната компания Gaida.AI използва изкуствен интелект, за да улесни за потребителите си намирането на жилището-мечта. Разбира се, последното Галя започва и в най-подходящия момент – в първата си година като млада майка.

Как се роди идеята за твоя стартъп?

Хората, които правим GAIDA винаги сме знаели, че ще имаме наши компании. Това е определено отношение към света – да ти е интересно да работиш, да решаваш проблеми. Конкретно фокусът на GAIDA върху пазара за недвижими имоти дойде после и е рационално решение. Можеше да е всичко. Казахме си, че ни е важно да намерим проблем, който е голям и интересен, който не е решен в световен план и за който в България можем да намерим достатъчно данни, за да го решим.

Какво работеше преди да го стартираш? 

Гледах си 6-месечното бебе в Лондон.

 Какъв беше първият ти фейл? 

Подцених много колко ще ми бъде трудно като бизнес човек да се върна в София и да привлека инженерен талант. Ударих голяма стена, защото имахме проект и клиент, а нямахме хората да го изпълним. С Николай, нашият product owner и co-founder, направихме скрийнинг на над 80 човека. Бяхме привлекли дори data scientist от CERN, който да ни консултира в селекцията и въпреки това финиширахме с нула наети data scientist-и. 

Кой ти помогна да се изправиш?

Помощта дойде от неочаквано място. Видях се с Алекс Попов – site lead на UBER. Уникален човек, който и до сега ни е адвайзър и помага много на компанията. Алекс не ме познаваше тогава. Та, видяхме се, поговорихме. Преценил е нещо, защото каза “трябва да видиш един човек” и ме запозна с Боян, нашият CTO и трети кофаундър. Той е роден лидер и абсолютно допълнение на моя skillset.

 Кое е най-обезкуражаващото нещо, което си чувалa?

Преди не можех да реагирам адекватно на коментари от типа: “Защо не правиш нещо женско? Нещо да си шиеш. Аз ако съм на теб въобще няма да работя…” Сега се обезсърчавам, когато усетя, че не успявам да запаля хората около себе си за нещата, които ме палят мен.

Какъв е следващият риск, за който имаш cohones да поемеш? 

Пускаме ENOTI – мобилната апликация, която ти позволява да търсиш имоти и да оптимизираш разходите по тях, след като наемеш или купиш. Уникален продукт – красив, бърз, умен. Супер необходим в индустрия с големи транзакции и никаква прозрачност. Всички ни казваха, че е лудо да правим такова нещо за България.

Ако твоят стартъп (историята му) беше филм, как щеше да се казва?

Die another day.

 

Advertisement
Advertisement
Das Cover von Ausgabe 2. © Visnjic / Trending Topics

Specials from our Partners

Top Posts from our Network

Powered by This price ticker contains affiliate links to Bitpanda.

Deep Dives

Europe's Top Unicorn Investments 2023

The full list of companies that reached a valuation of € 1B+ this year
© Behnam Norouzi on Unsplash

Crypto Investment Tracker 2022

The biggest deals in the industry, ranked by Trending Topics

Russia vs. Ukraine

#EuropeansAgainstWar
ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Technology explained

Powered by PwC
© addendum

Inside the Blockchain

Die revolutionäre Technologie von Experten erklärt

Podcast: Mit den smartesten Köpfen im Gespräch

Der Podcast von Trending Topics
© Shannon Rowies on Unsplash

We ❤️ Founders

Die spannendsten Persönlichkeiten der Startup-Szene
Tokio bei Nacht und Regen. © Unsplash

🤖Big in Japan🤖

Startups - Robots - Entrepreneurs - Tech - Trends

Continue Reading